Ohjeita verkko-opetukseen ja erityisesti Moodlen käyttöön

Moodlen käyttöohjeita

Ongelmia kirjautumisessa?

Moodle toimii kaikissa uusimmissa selaimissa.

Ongelmatapauksissa ota yhteytta tthvyo@gmail.com

Ohjeita verkko-opiskeluun

Verkkokurssit ja -materiaalit on tarkoitettu kouluttajalääkärin ja työterveyshuoltoon erikoistuvan lääkärin (myöhemmin opiskelija) yhteiseen käyttöön. Käyttötilanteita ja -mahdollisuuksia on monia. Jo erikoistumissuunnitelmaa tehtäessä kannattaa sisällytää siihen verkkokurssien läpikäyntiä esim. jollakin allamainitulla tavalla:

Itseopiskelu - pidä itsesi ajantasalla tarjonnasta ja sisällöistä. Itseopiskelu vaatii itsekuria ja suunnitelmallisuutta. Varaa kalenteristasi selkeästi aikaa kurssien läpikäyntiin ja tee aktiivisesti muistiinpanoja, joiden perusteella voit ottaa aiheita esiin esim. kouluttajalääkärisi kanssa.

Opintopiiri - voit opiskella kursseja yhdessä ja muodostamaan oman opintopiirin, joka tukeutuu vertaistukeen, jos toimipaikassasi on useampi erikoistuja ja sovitte opintopiirin olevan osa toimipaikkakoulutusta. Opintopiirin voi toimia osittain verkossa vaikkapa wikin tai asiantuntijayhteisön kautta.

Ohjattu opiskelu - kouluttajalääkäri voi ohjata opiskelua esim. esilletulevan oikean potilastapauksen yhteydessä. Erikoistuja voi tutustua asiaan liittyvään verkkoaineistoon vaikkapa etsimällä vastauksia soveltaviin kysymyksiin. Verkkokurssien sisältöä ja virtuaalisia tapausselostuksia voitte käydä läpi lähiopetuksessa sovitun aikataulun mukaisesti.

Toimipaikkakoulutus - verkkokursseja voi sisällyttää toimipaikkakoulutukseen ja niihin voi tutustua osana laajempaa kokonaisuutta. Kaikkien yliopistojen käytössä olevat verkkopedagogit ja suunnittelijat järjestävät oppimisympäristön käyttökoulutusta myös toimipaikoittain. Ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä heitä käymään ja avustamaan juuri teidän toimipaikkaanne sopivan käytännön luomisessa.

Teoreettisia opintoja kerryttävät ohjatut koulutukset - näillä kursseilla yhdistyvät yleensä lähipäivät, verkkotehtävät ja ryhmäopiskelu. Kurssien hyväksytystä suorittamisesta saat teoreettisia opintoja varten tunteja.

Etäkoulutus - erikoistuja ja kouluttajalääkäri voivat olla yhteydessä toisiinsa tai kliiniseen opettajaan tarjoamamme verkkokokousjärjestelmän avulla.

Videoluentojen seuraaminen - tarjoamme enenevässä määrin joko suoria videoluentoja tai nauhoitettuja luentoja, joita voit katsella suoraan omalta työpisteeltäsi oman tietokoneesi ruudulta.

Verkkokurssien yleinen rakenne

Tietoaineistoon on pyritty keräämään:

 • sisällöllisiä kokonaisuuksia
 • aiheisiin liittyviä potilastapauksia
 • soveltavia tehtäviä
 • videoituja luentoja
 • lähipäiviä
 • linkkejä ja lähteitä
 • lainsäädäntöä
 • käsitteitä

Opintokokonaisuuksia kehitetään käyttäjien palautteiden ja tarpeiden pohjalta.

Verkko-opettamisen muotoilukirja:

opettajalle ohjeita verkkokurssin suunnitteluun.

Aloitettuasi verkkokurssin

1. Käy ensin tarkistamassa omat tietosi kohdasta Osallistujat

 • jos haluat saada sähköpostiisi muistutuksia tai tiedon kun uusi keskusteluviesti on lisätty, niin salli sähköpostin lähettäminen ympäristöstä itsellesi
 • voit valita Advance settings kohdasta kuinka usein saat sähköpostiviestit
 • liitä itsestäsi kuva henkilötietojesi yhteyteen, niin se näkyy myös muille
 • kirjoita lyhyt esittely itsestäsi, tämä edesauttaa verkostoitumista ja tutustumista kursseilla

2. Tee itsellesi opiskeluaikataulu. Itseopiskelukurssi tulee käytyä varmimmin jos varaat aikaa sen läpikäymiselle omaan kalenteriisi ja sovit kouluttajasi kanssa palautekeskustelun. Monimuotokurssien tehtävien palautuksiin ja lähipäiviin pitää myös varata riittävästi aikaa.

3. Kirjaudu sisään kursseille, klikkaamalla kurssin nimeä. Itseopiskelukurssit ovat avoimia kaikille ja monimuotokursseja varten olet saanut tarvittavan kirjautumisavaimen opettajaltasi tai sinut on valmiiksi rekisteröity kurssille.

4. Tutustu kurssin rakenteeseen, materiaaliiin, linkkeihin ja tehtäviin. Muodosta yleiskuva materialista, aikatauluista ja tehtävien laajuudesta.

5. Kurssin vetäjät voivat lähettää tiedotteita antamaasi sähköpostiosoitteeseen.
Muista pitää sähköpostiosoitteesi ajantasalla omissa asetuksissasi ja ilmoittaa muutoksista myös omaan yliopistoosi.

6. Anna palautetta kurssista. Kursseihin on liitetty palautelomake

Viimeksi muutettu: keskiviikko, 9. kesäkuuta 2021, 12:45