Tulevat kurssit ja seminaarit

Alta näet työterveyshuollon erikoistujille ja kouluttajalääkäreille tarkoitetut tulevat kurssit, seminaarit ja muut tapahtumat. Suurimpaan osaan koulutuksista on ilmoittautuminen erillisen lomakkeen kautta tai sähköpostitse. Huomaa, että koska opiskelutyyleissä on suuria yksilöllisiä eroja, kurssista saatavat teoreettiset kurssimuotoiset tunnit eivät välttämättä kuvasta kurssin suorittamiseen tarvittavaa aikaa.

Viimeisimmät koulutusuutiset

Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan (MET) TTH-ryhmä järjestää työterveyshuollon ja työlääketieteen seminaareja kaikille jatko-opiskelijoille, alan tutkijoille, tutkimuksesta kiinnostuneille työterveyshuollon erikoislääkäreille ja erikoistujille.

Kaksituntisessa seminaarissa esitellään käynnissä olevia tai suunnitteluvaiheessa olevia tutkimuksia, keskustellaan aiheista ja ideoidaan uusia tutkimuksia sekä kehitetään osallistujien tutkimustaitoja. Lisäksi voidaan käsitellä Journal Club-tyyppisesti tieteellinen artikkeli, joka jaetaan viikkoa ennen ilmoittautuneille sähköpostitse.

Seminaarit järjestetään Tampereella Kaupin kampuksella ARVOn tiloissa.


Aika: keskiviikkona 27.3.2019 klo 13-15

Paikka: Arvo F213, (Arvo Ylpön katu 34)

Aiheina 

Pia Nynäs
Ajankohtaisia asioita sisäilmaoireilijoiden tutkimuksesta

 ja 

Markku Pavela

Työntekijäkohtaisen altistumisen arviointi ja vähentäminen nikkelityössä.

Tarvittaessa lisätietoja virpi.liukkonen @tuni.fi

Ilmoittaudu mukaan!

Tervetuloa kuulemaan ajankohtaista tutkimuksesta

Työturvallisuus on keskeinen osa työterveyttä. Tämän kurssin jälkeen osallistuja tuntee työturvallisuuden perusteet, tavoitteet ja palvelujärjestelmän. Kurssilla käsitellään alan tietolähteitä, tilastoja ja juridiikkaa. Kurssi valmistaa tavoitteellisten työpaikkaselvitysten tekemniseen ja monialaiseen yhteistyöhön. Kurssiin sisältyy ennakkotehtäviä, lukupiiri ja Skype-lähitapaamisia.

Kurssi valmistuu keväällä 2019.

Ilmoittautuminen ilmoitetaan myöhemmin.

Lisätiedot kliininen opettaja Jarmo Heikkinen jarmo.k.heikkinen@uef.fi

Oulun yliopisto järjestää keväällä Rovaniemen koulutustyöterveysasemien aluetapaamisen.

Ohjelma

Ilmoittautuminen (2.4. mennessä): https://www.webropolsurveys.com/S/BA2A2A5306411EEE.par

Aluetapaaminen järjestetään Rovaniemellä Hotelli Santa Clausissa, Korkalonkatu 29.

Tapaamisessa on mahdollisuus henkilökohtaiseen opintoneuvontaan ja omakustanteiseen lounaaseen klo 11-12.

Tervetuloa!

Lisätietoja: Leena Ala-Mursula (leena.ala-mursula(at)oulu.fi)

Kurssi antaa yleiskuvan siitä, miten työterveyslääkäri toimii sisäilmaongelmissa. Hiljattain julkaistu Käypä hoito suositus kosteus- ja homevaurioihin liittyen sekä TTL:n julkaisema sisäilmasta oireilevan työntekijän tutkimusohje käydään pääkohdittain läpi koulutuksen aikana. Kurssi on käytännön läheinen ja sen oppeja voi hyvin soveltaa työterveyshuollon työssä. Kurssi järjestetään päivän mittaisena lähiopetuksena ja sen läpikäytyään työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri tuntee muun muassa: keskeisimmät työpaikan sisäilmaongelmien aiheuttajat ja niiden yleisyyden, työterveyshuollon moniammatillisen toiminnan pääpiirteet sisäilmaongelmien tunnistamisessa ja hallinnassa sekä hyvän käytännön sisäilmasta oireilevan potilaan kohtaamisessa.

Teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tuntimäärä: 6 t

AIKA: 14.5. klo 9-16

PAIKKA: Siltavuorenpenger 3 A Athena, sali 302  

Klikkaa: Ilmoittautumislinkki  

Ohjelma 

Lisätietoja: Kari Reijula (etunimi.sukunimi@helsinki.fi) Maarit Malin (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)
Helsingin yliopisto

Oulun yliopisto järjestää keväällä Kemin koulutustyöterveysasemien aluetapaamisen 21.9.2019 klo 10.00-12.00.

Ilmoittautuminen (13.5. mennessä): https://www.webropolsurveys.com/S/7CDBF16396A2566D.par

Ohjelma

Aluetapaaminen järjestetään hotelli Merihovissä (Keskuspuistonkatu 6-8).

Tapaamisessa on mahdollisuus henkilökohtaiseen opintoneuvontaan ja omakustanteiseen lounaaseen klo 12-13.

Tervetuloa!

Lisätietoja: Leena Ala-Mursula (leena.ala-mursula(at)oulu.fi)


WikipediaAjan hermolla -seminaarit jatkuvat Helsingissä vuonna 2019. Seminaarit järjestetään kahdesti lukuvuodessa. Seminaarien aiheet rakentuvat nimensä mukaisesti työterveyshuoltoa koskevista ajankohtaisista ja polttavista teemoista. Seminaarien kohderyhmänä ovat työterveyshuoltoon erikoistuvat lääkärit ja heidän kouluttajansa.

15.5.2019 klo 13.30-18.30  Viesti viisaasti työterveyslääkärinä 

Mitä teet, jos joudut antamaan julkisuuteen lausunnon työpaikan olosuhteiden terveydellisestä merkityksestä, jossa oikeasti on vakava vaara tai muuten vaikea tilanne? Miten valmistaudut kohtaamaan lehdistön edustajia lääkäriasiantuntijana? Entä kuinka toimit tilanteissa, joissa edustamasi tutkimustieto kohtaa populistisen vaihtoehtotiedon, jota monet tuntuvat kannattavan? Miten voit välttää tarpeettoman huolen syntymistä kuulijoissa lausuntoasi antaessa?

Mitä muuta haluaisit kysyä kokeneilta ammattilaisilta? Laadi kysymyksiä ja lähetä ne meille ilmoittautumisesi yhteydessä.

Asiantuntijat:

Keuhkosairauksien dosentti Paula Rytilä,  Helsingin Sanomien pitkäaikainen toimittaja Unto Hämäläinen sekä Lääkärilehden tuttu päätoimittaja ja syöpätautien dosentti Päivi Hietanen

Paikka: Radisson Royal Blu osoitteessa: Runeberginkatu 2

Ilmoittautuminen viimeistään 23.4. Mukaan mahtuu ensimmäiset 60. 

30.10.2019

Lisätietoa myöhemmin

Seminaareista saa 3h teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tuntia.

Lisätiedot: Kari Reijula ja Maarit Malin, Helsingin yliopisto
(etunimi.sukunimi@helsinki.fi)

Työterveyshuollon aluetapaaminen pidetään Joensuussa ke 15.5.2019 klo 15:00-17:30.

Ohjelma ja ilmoittautuminen ilmoitetaan myöhemmin.

Aluetapaaminen on tarkoitettu Joensuun alueen erikoistuville lääkäreille, kouluttajalääkäreille, koulutustyöterveysasemien edustajille, ja yleislääkäreille. Aluetapaamisiin osallistuminen on osa koulutuspaikkasopimusten ylläpitämistä, kouluttajalääkäreille sitoumusten mukaista vuosittaista pedagogista koulutusta ja erikoistuville lääkäreille laskettavissa toimipaikkakoulutukseen (haetaan 3h).

Lisätietoja: Jarmo Heikkinen jarmo.k.heikkinen(at)uef.fi  


Eettisesti haastavat tilanteet työterveyslääkärin työssä -kurssi erikoistuville ja kouluttajalääkäreille toteutetaan kolmena seminaarina vuonna 2019. Seminaarien tarkoituksena on käsitellä työterveyslääkärin työssään kohtaamia eettisiä haasteita ja keskustella erilaisista rakentavista tavoista toimia näissä tilanteissa. Seminaarit pidetään Helsingissä.

Koulutus sopii lokikirjan osaamisalueeseen 9) Asiantuntijataidot ja hyvät ammattikäytännöt

Kolmen seminaarin ajankohdat ja aiheet:

 • Etiikan ja juridiikan työpaja I 23.5.2019 klo 12.30-16 Eettisten ja juridisten ongelmien tunnistaminen 
 • Etiikan ja juridiikan työpaja II  12.6.2019 klo 12.30-16 Päihteet työelämässä ja työterveyslääkärin eettiset ja juridiset haasteet 
 • Etiikan ja juridiikan työpaja III 18.9.2019 klo 12.30-16 Työkyvyn arviointi ja tuki –prosessiin liittyvät työterveyslääkärin eettis-juridiset haasteet

  Kurssista saa 9h teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tuntia.

  Ilmoittautuminen viimeistään 8.5. https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/97059/lomake.html

  Lisätietoja:
  Rea Lagerstedt  & Maarit Malin
  Helsingin yliopisto, (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)


  Työterveyshuollon aluetapaaminen Jyväskylässä 28.5.2019 klo 12:00-15:30. Tilaisuus järjestetään Työterveys Laineen tiloissa, Hannikaisenkatu 11-13.

  Aluetapaaminen on tarkoitettu Jyväskylän alueen erikoistuville lääkäreille, kouluttajalääkäreille ja koulutustyöterveysasemien edustajille. Aluetapaamisiin osallistuminen on osa koulutuspaikkasopimusten ylläpitämistä, kouluttajalääkäreille sitoumusten mukaista vuosittaista pedagogista koulutusta ja erikoistuville lääkäreille laskettavissa toimipaikkakoulutukseen (haetaan 3h).

  Ohjelma ja ilmoittautuminen päivitetään myöhemmin.

  Lisätietoja: Jarmo Heikkinen jarmo.k.heikkinen(at)uef.fi  

  Ohjattu verkkokurssi 19.8.-13.12.2019
  Kurssilla opitaan työterveysyhteistyön toteuttamisessa tärkeitä taitoja ja ajattelutapoja ja syvennetään yhä tärkeämmäksi käyvää asiakkuusajattelua. Tämän tueksi käsitellään toiminnan monipuolista raportointia, uusien tavoitteiden yhteistä asettamista sekä vaikuttavuuden arviointia ja sanoittamista. Esillä ovat myös sanallisten aineistojen raportoinnin taidot, joista on hyötyä kaikenkokoisissa asiakkuuksissa ja tilanteissa, joissa mahdollisuudet kvantitatiivisiin analyyseihin ovat rajalliset.

  Kurssin suoritustapa: Luennot ja kirjalliset opiskelumateriaalit verkossa, oppimistehtävät, itsenäinen työskentely oman asiakasyrityksen parissa ja verkkokeskustelut.

  Teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tunnit: 15 t

  Kurssi liittyy lokikirjan osaamisalueisiin: Asiakasyhteistyösuhteen luominen ja ylläpito; Asiantuntijataidot ja hyvät ammattikäytännöt

  Tutustu esitteeseen tästä.

  Ilmoittautuminen kurssille 12.8.2019 mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/37E7BC75429B0A4E.par

  Lisätiedot: Soile Seppänen: soile.seppanen(at)oulu.fi, Oulun yliopisto

  Ohjattu verkkokoulutus 2.9.-9.12.2019

  Työllistymiskyvyn terveydellisten edellytysten tukeminen on ajankohtainen terveystarkastusperuste ja aihe neuvontaan ja ohjaukseen.

  Koulutuksen jälkeen

  • osaat arvioida ja tukea työntekijän työllistymiskykyä niissä tilanteissa, joissa työuralle on haettava uutta suuntaa

  • tunnistat työllistymiskyvyn tukemisessa hyödyllisen monialaisen verkoston (osaat tarvittaessa rakentaa sellaisen paikallisesti) ja osaat toimia siinä työterveyslääkärinä

  • toimintasuunnitelmia laadittaessa osaat informoida työpaikkoja ja työntekijöitä myös työllistymiskyvyn tukemisen mahdollisuuksista

  • olet laajemminkin pohtinut työterveyshuollon roolia pitkittäisten työurien ja työllistymiskyvyn tukemisessa, vaikka välitöntä työn menettämisen uhkaa ei olisikaan.

  Suorittaminen: Työllistymiskyvyn tukeminen on verkko-ympäristössä suoritettava ohjattu kurssi, ja sisältää asiantuntija-alustuksia, yhteisiä verkkokeskusteluja sekä itsenäisesti tehtäviä oppimistehtäviä.

  Kurssisuorituksesta saa 15 teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tuntia.

  ESITE

  Ilmoittautuminen kurssille 26.8.2019 mennessä: https://www.webropolsurveys.com/S/AE5393D3AC05B073.par

  Lisätietoja: Heli Koivisto: heli.koivisto@oulu.fi, Oulun yliopisto

  Tavoite: Oppia tarvittavat tiedot, taidot ja ajattelutavat, joita tarvitaan, että erikoistuja pystyy onnistuneesti tunnistamaan ja ohjaamaan ammattitautitutkimuksiin niitä tarvitsevat työntekijät. Esimerkkinä käytetään liuotinaivosairautta. 

  Mål: Att lära sig de kunskaper, färdigheter och  tänkesätt som behövs för att kunna identifiera de arbetstagare som behöver yrkessjukdomsundersökningar och remittera dem vidare. Lösningsmedelsjuka används som ett exempel.

  Lisätietoja/ mera info: Heidi Furu & Eva Helaskoski (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)
  Helsingin yliopisto/ Helsingfors universitet

  Syksy/ Hösten 2019


  Uusi kurssi tulossa syksylle 2019

  Liiketoimintaosaamista työterveyslääkäreille -kurssin käytyään työterveyslääkäri tuntee peruskäsitteitä ja tavallisimpia käytäntöjä yrityselämän johtamisessa, liittyen etenkin strategiseen suunnitteluun, talousjohtamiseen ja työoikeudellisiin kysymyksiin. Ymmärtäessään paremmin yrityselämän lainalaisuuksia työterveyslääkäri osaa perustella ja muotoilla työterveyshuollon suosituksia niiden vaikuttavuutta tukevalla tavalla. Käsitteiden osaaminen tukee hyvän työterveysyhteistyön rakentamista. Yrityselämän johtamisosaamisen perusteisiin keskittyvä kurssi täydentää terveydenhuoltoon painottuvia erikoislääkärikoulutuksen johtamisopintoja (10-30 op) työterveyslääkäreiden erityistarpeisiin.

  Toteutus sisältää ennakkotehtäviä, lähipäiviä/verkkotapaamisia ja verkko-opiskelua.

  Teoreettiset kurssimuotoisen koulutuksen tunnit (haetaan): 15 h

  Ilmoittautuminen avataan myöhemmin.

  Lisätietoja: kliininen opettaja Katja Ryynänen: katja.ryynanen(at)oulu.fi, Oulun yliopisto

  Terveystarkastukset ovat keskeinen osa työterveyshuollon toimintaa. Kurssin tavoitteena on perehtyä ja käydä läpi terveystarkastusten tiedepohjaa, tarkastusten toteutuksen uusia käytäntöjä sekä vuorovaikutuksellisia ja muita tapoja parantaa yksilön ja työpaikan keinoja hallita terveyteen ja työkykyyn vaikuttaviin asioihin.

  Ajankohta: syksy 2019. 

  Teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tunnit: 15 t

  Lisätietoja: Helena Rossi (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)
  Helsingin yliopisto, yhteistyössä muiden yliopiston kanssa  Tulossa syksyllä 2019.

  Työterveyslääkäri kohtaa työssään usein unettomuudesta kärsiviä henkilöitä. Unettomuus voi liittyä yksilöllisiin ominaisuuksiin, työhön, sairauksiin tai elintapoihin. Myös sosiaalisilla tekijöillä voi olla vaikutusta. Työterveyslääkäri joutuu arvioimaan työssään uni- ja vireystilahäiriöiden vaikutusta työkykyyn ja suosittelemaan toimenpiteitä, joilla työkykyä tuetaan.

  Kurssin tavoitteet

  Osallistuja osaa arvioida unettomuutta ja päättää hoitolinjoista sekä arvioida unettomuuden vaikutusta työ- ja toimintakykyyn. Osallistuja tunnistaa unettomuuden taustalla mahdollisesti olevat työperäiset syyt ja pystyy suunnittelemaan asianmukaiset työhön kohdistuvat ennaltaehkäisevät toimenpiteet. Osallistuja osaa arvioida uni- ja vireystilahäiriöiden vaikutuksen työkykyyn ja suositella toimenpiteitä, joilla tuetaan työn kannalta riittävää toimintakykyä.

  Kurssin sisältö

  Kurssilla käydään läpi, mitä on normaali ja poikkeava uni ja vireystila. Kurssi antaa valmiuksia unettomuuden arviointiin, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Työterveyslääkärin tehtäviin kuuluu myös selvittää ja tukea unettomuudesta ja vireystilasta kärsivän työntekijän työkykyä ja työhön paluuta yhteistyössä työpaikan kanssa.

  Yleistä

  Lisätietoja Rea Lagerstedt, Helsingin yliopisto (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)