Meneillään olevat kurssit ja seminaarit

Alta näet työterveyshuollon erikoistujille ja kouluttajalääkäreille tarkoitetut meneillään olevat kurssit, seminaarit ja muut tapahtumat aakkosjärjestyksessä. Suurimpaan osaan koulutuksista on ollut ilmoittautuminen ja kurssin vetäjät ovat ilmoittaneet miten kurssille pääsee. Jos haluat mukaan kurssille myöhemmin, ota yhteyttä kurssin vetäjään. Huomaa, että koska opiskelutyyleissä on suuria yksilöllisiä eroja, kurssista saatavat teoreettiset kurssimuotoiset tunnit eivät välttämättä kuvasta kurssin suorittamiseen tarvittavaa aikaa.

Viimeisimmät koulutusuutiset

Eettisesti haastavat tilanteet työterveyslääkärin työssä -kurssi erikoistuville ja kouluttajalääkäreille toteutetaan kolmena seminaarina vuonna 2018. Seminaarien tarkoituksena on käsitellä työterveyslääkärin työssään kohtaamia eettisiä haasteita ja keskustella erilaisista rakentavista tavoista toimia näissä tilanteissa. Seminaarit pidetään Helsingissä.

Koulutus sopii lokikirjan osaamisalueeseen 9) Asiantuntijataidot ja hyvät ammattikäytännöt

Kolmen seminaarin ajankohdat ja aiheet:

 • ke 23.5.2018 klo 12.30-16 Eettisten ongelmien tunnistaminen, asiantuntijavieraana yliopistolehtori Pekka Louhiala  (Biomedicum 1, Haartmaninkatu 8, Kokoushuone 1, P-kerros)
 • to 13.9.2018 klo 12.30-16.00 Eettis-juridiset haasteet ja tietosuoja, asiantuntijavieraina Sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi, STTK ja Jan asiantuntijalääkäri Jan Schugk, EK (paikka vielä avoinna)
 • to 11.10.2018 klo 12.30-16.00 Työkyvyn arviointiin ja tukemiseen liittyvät eettiset haasteet, kliininen opettaja Rea Lagerstedt ja yliopisto-opettaja Asta Toivonen (paikka vielä avoinna)

Ilmoittautuminen päättyi 8.5.2018

Kurssista saa 9h teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tuntia.

Lisätietoja:
Rea Lagerstedt (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)
Asta Toivonen (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)
Helsingin yliopisto

Kurssin käytyään erikoistuja osaa tehdä itsenäisesti ja osana moniammatillista tiimiä ergonomiainterventioita ja arvioida niiden onnistumista. Kurssi sisältää kaksi lähipäivää sekä verkkotehtäviä. 

Kurssi pidetään 1.3.-15.4.2018

Lähipäivät järjestetään 8.3. ja 22.3. klo 13-16 ICT-talossa (Joukahaisenkatu 3-5, Turku) seminaarihuone B2039

Ilmoittaudu kurssille 20.2. mennessä sähköpostitse Katariina Husmanille (katariina.husman(at)utu.fi)

Kurssista on mahdollista saada 10 h teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tunteja. 

Työterveyslääkärillä on jatkuva tarve löytää nopeasti ajantasainen tieto, oli sitten kyseessä työperäisten altisteiden torjunta, toksikologia tai tuoreimmat viranomaismääräykset ja lainsäädäntö. Verkkokurssin tavoite on perehdyttää näiden sähköisten työterveyshuollon tietolähteiden käyttöön. Jotta tiedonhallinnan ja tiedonhaun verkkokurssi on ajankäytöllisesti mielekäs kokonaisuus, on oppimateriaali valtaosaltaan havainnevideoita ja harjoitustehtäviä. Kurssi valmentaa ratkaisemaan työterveyshuollolle ominaisia tietotarpeita kotimaisten ja myös ulkomaisten tietokantojen avulla.

Verkkokurssi 12.2.-15.4.2018

Ilmoittautuminen päättyi 9.2.2018

Kurssista saa 10 teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tuntia.

Lisätietoja: Lena Selänne, Helsingin yliopisto (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)

Kurssi tarjoaa monipuolisen katsauksen sisäilmatutkimuksen uusimpiin menetelmiin, riskinarviointiin ja riskikommunikaatioon, toksikologiaan, uusiin altistumisen ja vasteenmittausmenetelmiin. Lisäksi käydään läpikeskeisimmät valtiovallan Terveet tilat 2028 - ohjelmasta tavoitteiden ja keinojen osalta. 

Kurssin käytyään erikoistuva pystyy aiempaa paremmin toimimaan sisäilmatyöryhmien lääketieteellisenä asiantuntijana, tuntee uuden asumisterveysasetuksen ja käypä hoito-suosituksen, osaa tulkita mittauspöytäkirjoja ja osaa lukea kriittisesti alan julkaisuja. Kurssiin sisältyy myös ympäristölääketieteellinen näkökulma. 

Kurssiin sisältyy kaksi lähipäivää, käytännön harjoituksia ja mahdollisesti kenttäkäyntejä. 

Lähipäivät järjestetään 5.4. ja 19.4. klo 13-16 Turussa, ICT-talon seminaarihuoneessa B2039 (Joukahaisenkatu 3-5, Turku)

Ilmoittaudu kurssille 15.3.2018 mennessä lähettämällä sähköpostia Katariina Husmanille (katariina.husman(at)utu.fi)

Kurssista on mahdollista saada 15 h teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tunteja. 

Starttiseminaari: Perjantai 9.2.2018 klo 8.30–16, Työterveyslaitos, kokoustila Kilo (Topeliuksenkatu 41 b, Helsinki)

Ohjelma (pdf)

Tth erikoistumissuunnitelma -verkkokurssi: 9.2.-8.4.2017

Starttiseminaari on tarkoitettu työterveyshuoltoon erikoistuville ja heidän kouluttajalääkäreilleen. Starttiseminaarin tavoitteena on tutustua erikoislääkäritutkinnon rakenteeseen, henkilökohtaisen opintosuunnitelman tekoon ja Työterveyshuollon virtuaaliyliopistoon.

Starttiseminaarissa alkavalla tth-es -kurssilla teet kirjallisen suunnitelman siitä, miten aiot erikoistumisesi toteuttaa. Kurssin aikana pohditaan tehtävien kautta omaa oppimista ja olemassa olevaa osaamista sekä pohditaan miten omaa osaamista lähdetään syventämään. Suunnittelua ohjaavat erikoislääkärikoulutuksen pysyväismääräykset, opinto-opas ja lokikirja. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää oppimistehtävien tekemistä sekä henkilökohtaisen erikoistumissuunnitelman palauttamista.

Tth-es -kurssin kokonaisuuden hyväksytty suorittaminen antaa 10 teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tuntia. Kurssin suorittamisaika on noin kaksi kuukautta.

Ilmoittautuminen päättyi 25.1.2018

Lisätietoja antaa Eva Helaskoski (eva.helaskoski (at) ttl.fi).

Tampereen yliopistolla järjestetään starttiseminaari 10.4.18 kello 9.00-15.00 työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksensa Tampereen yliopistossa aloittaneille ja myös niille, jotka eivät ole vielä aiemmin starttiseminaariin osallistuneet.

Startti on myös osa kouluttajakoulutusta.

Paikka: Tampereen yliopisto, Kaupin kampus, Arvo-rakennus, F212

Lisätiedot: virpi.liukkonen(at)uta.fi

Tth-erikoistumissuunnitelmaverkkokurssi 10.4.18 alkaen

Verkkokurssilla pohditaan ohjatusti omia opiskelutavoitteita, vahvuuksia ja kehittymistarpeita sekä laaditaan yliopiston vaatima erikoistumissuunnitelma, joka palautetaan opintojen vastuuhenkilölle.

Kurssi on hyväksytty teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi 8 h työterveyshuollon erikoisalalla.


Lisätiedot: virpi.liukkonen(at)uta.fi

Kurssin tavoitteena on hahmottaa, mitä taloudellisia vaikutuksia työterveyshuoltoon liittyy.

Taloustietoa työterveyslääkärille -verkkokurssilla käsittelemme perusteita, mm. seuraavia asioita:

 • Työhyvinvointitoiminnan taloudelliset vaikutukset
 • Työterveyshuollon rahoitus 
 • Työterveyshuoltotoiminnan KELA korvauksiin liittyvät talousasiat
 • Sairauspoissaolojen ja sairaana työssäolon kustannukset
 • Työkyvyttömyyseläköitymisen talousvaikutukset yritykselle ja työntekijälle itselleen
 • Työtapaturmien ja ammattitautien kustannukset


Kurssi liittyy erityisesti lokikirjan osaamisalueisiin  9. Asiantuntijataidot ja hyvät ammattikäytännöt ja 1.Työterveyshuolto osana suomalaista työelämää.

Taloustietoa työterveyslääkärille -kurssista on hyväksytty teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi 15 h työterveyshuollon erikoisalalla.

Lisäksi Tampereen yliopisto hyväksyy kurssin Moniammatillisten johtamisopintojen valinnaiseen osaan 1 op oppimispäiväkirjan kanssa.

Verkkokurssit ovat tarkoitettu sekä erikoistuville että kouluttajille, ja ovat osallistujille maksuttomia. 

Kurssin aikataulu: 5.2.-31.5.2018

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Lisätiedot: tarja.salminen @ uta.fi


Tieteellisen tutkimuksen perusteita -  ohjattu verkkokurssi, joka käynnistyy lähiopetuspäivällä keskiviikkona 14.3.2018.

Kurssin tavoitteena on oppia tieteellisen tutkimuksen perusteita ja tutkimuksen soveltamista työterveyshuollon käytäntöön. 

Tutkimuksen teon prosessia pyritään esittelemään mahdollisimman käytännönläheisesti.Kurssilla jaetaan tietoa ja esimerkkejä eri aihealueista ja vaiheista tutkimuksen teossa.Jokainen kurssille osallistuja tekee oman pienimuotoisen harjoitustutkimussuunnitelman tai halutessaan oikean tutkimussuunnitelman.

Tämä on ohjattu verkkokurssi, joka käynnistyy lähiopetuspäivällä keskiviikkona 14.3.2018. Lähipäivästä haetaan teoreettisia opintoja 7 tuntia.
Sen jälkeen kurssi jatkuu verkkokurssina syksyyn saakka ja kurssin päättää toinen lähiopetuspäivä loppusyksystä.

Verkkokurssista haetaan teoreettisia tunteja 15 tuntia. Voit halutessasi osallistua vain lähiopetuspäivään tai verkkokurssille.

Lähiopetuspäivä 14.3.18, klo 9-15.30

Paikka: Tampere, Kaupin kampus, Arvo (F213), Arvo Ylpön katu 34. Tarkempi ohjelma ilmoitetaan lähempänä ilmoittautuneille.

Ilmoittautuminen (lähipäivään 14.3.2018 ja verkkokurssille saman linkin kautta) viimeistään 10.3.18

https://elomake3.uta.fi/lomakkeet/20714/lomake.html 

Lisätietoja voi kysyä verkkokurssin tutorilta tiia.reho @ uta.fi

Kohdennettu toteutus keväällä (kurssi täynnä).

TurkuTurun viikkoseminaarit 

Seminaariohjelma

Kurssilalueelta löytyvät Turun yliopiston työterveyshuollon kuukausiseminaarien esitelmät.
Esitelmät on tarkoitettu ensisijaisesti Turun yliopiston työterveyshuollon erikoistuville. 

Kurssialueelle täytyy rekisteröityä, ja siihen tarvitset avaimen. 

Avaimen saat laittamalla sähköpostia Katariina Husmanille, osoite katariina.husman@utu.fi

Työelämän perustietoa -kirja on ensimmäinen suomalainen terveydenhuollon henkilöstölle suunnattu työelämää käsittelevä oppikirja. Se pyrkii lisäämään ymmärrystä työelämän ja yhteiskunnan rakenteista, toiminnasta, toimijoista ja ajankohtaisista ilmiöistä.  Työelämäkysymyksiä käsitellään kaikilla lääketieteen ja terveydenhuollon osa-alueilla. Työurien tukeminen alussa, keskellä ja lopussa haastaakin koko terveydenhuoltoa oppimaan työelämää monitieteellisestä viitekehyksestä.

Tämä Työelämän perustietoa -kirjan lukupiiri on tarkoitettu työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen piirissä toimivalle henkilöstölle. Samalla rakenteella on tarkoitus toteuttaa lukupiiri vuonna 2019 avoimena toteutuksena. Tämän kurssin avulla saamme tietoa lukupiiritoteutuksen soveltuvuudesta erikoislääkärikoulutuksen käyttöön. 

Verkossa 23.4.-30.6.2018

Lähipäivät:
8.5. Helsingissä
Biomedicum 1 Kokoushuone 3 (pohjakerros, Haartmaninkatu 8) klo 8.30-16.00
5.6. Helsingissä 
Biomedicum 1 Kokoushuone 8-9 (pohjakerros, Haartmaninkatu 8) klo 8.30-16.00
Osallistuminen myös mahdollista Skype for business -yhteyden kautta

Lisätietoja: Helena Rossi, Helsingin yliopisto (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)

Työn riskien ja kuormitustekijöiden tunnistaminen, terveydellisen merkityksen arviointi, toimenpiteiden priorisointi ja seuranta sekä vaikutusten arviointi luovat perustan työterveyshuollon ja asiakasorganisaation yhteistyölle.

Kurssin tavoitteet: Kurssin jälkeen osallistuja osaa suunnitella ja toteuttaa perustyöpaikkaselvityksen yhdessä yrityksen kanssa niin, että se tukee yrityksen työturvallisuustoimintaa ja ohjaa työterveyshuollon toteuttamista. Oleellinen osa kurssia on myös riskinarviointiprosessiin perehtyminen.  

Ilmoittautuminen 15.4.mennessä osoitteessa: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/85636/lomake.html

Teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tuntimäärä on 15 tuntia.

Kurssin tavoitteena on, että osallistuja tuntee työtoimintalähtöisen työterveyshuollon tausta-ajattelun peruslähtökohdat ja saa käytännön työkaluja menetelmien soveltamiseen eri tilanteissa.

Kurssi on kokonaan verkko-ympärisössä suoritettava, ja sisältää lyhyitä asiantuntija-alustuksia sekä omaan työhön sovellettavia ja käytännönläheisiä oppimistehtäviä, jotka voit toteuttaa joustavasti oman aikataulusi puitteissa. Kurssista on hyväksytty 15 tuntia teoreettiseen kurssimuotoiseen koulutukseen työterveyshuollon erikoisalalla. 

Ilmoittautuminen kurssille on päättynyt.

Lisätietoja: Soile Seppänen (soile.seppanen(at)oulu.fi)

Työterveyshuollon lakipakki 2

Työterveyshuollon toimintaa säätelevät useat lait.Tässä työterveyshuollon lakikurssin toisessa osassa perehdytään työturvallisuuslakiin ja työsopimuslakiin.

Kurssi liittyy erityisesti lokikirjan osaamisalueisiin 2.Työterveyshuollon ja työsuojelun lainsäädännöllinen tausta ja 1.Työterveyshuolto osana suomalaista työelämää.

Kurssista hyväksytään 15 tuntia teoreettista koulutusta työterveyshuollon erikoisalalla. Lisäksi Tampereen yliopisto hyväksyy kurssin Moniammatillisten johtamisopintojen valinnaiseen osaan 1 op oppimispäiväkirjan kanssa.

 

Kurssin aikataulu: 5.2.-31.5.2018

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Lisätiedot: teija.mertimo(at)uta.fi


En kurs i företagshälsovård och dess verksamhetsformer i vardagssituationer för specialiserande företagshälsovårdsläkare och deras handledare. Kursen riktar sig till dig, som använder svenska i ditt arbete inom företagshälsovården och vill utveckla dina praktiska språkfärdigheter. Du kan ha finska, svenska eller något annat språk som modersmål. Målet med kursen är att lära sig centrala terner, begrepp och fraser på svenska i vardagssituationer inom företagshälsovård. Vi övar oss på kommunikation i olika samarbetssituationer både i skriftlig och muntlig form.

Tämä kurssi on suunnattu ruotsia työssään käyttäville työterveyshuoltoon erikoistuville lääkäreille ja heidän ohjaajilleen. Osallistujien äidinkieli voi olla suomi, ruotsi tai joku muu kieli. Kurssin tarjoaa mahdollisuuden parantaa valmiuksia toimia työterveysyhteistyön arkipäivän vuorovaikutustilanteissa ruotsiksi. Kurssi sisältää kaksi lähipäivää, etukäteistehtävän ja välitehtävän. Kurssilla harjoitellaan tavallisia sekä yritysyhteistyön että yksittäisen asiakkaan työkyvyn tukemiseen liittyviä vuorovaikutustilanteita kirjallisesti ja suullisesti. Kurssilla käydään läpi työterveyshuollon keskeisiä termejä, käsitteitä ja sanontatapoja ruotsiksi.

Lähipäivät Helsingissä

20.3.2018 klo 9.30-16 Biomedicum 1, sh1-2 (Haartmaninkatu 8) 
10.4.2018 klo 9.30-16 Biomedicum 1, kok.huone 1 (Haartmaninkatu 8) 

Ohjelma (pdf)

Ilmoittautuminen päättyi 27.2.

Teoreettiset kurssimuotoisen koulutuksen tunnit: 15 t.

Lisätietoa: Rea Lagerstedt, Helsingin yliopisto (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)

Työterveyslääkäri ja sisäilmaongelmien tutkiminen -kurssi antaa yleiskuvan siitä, mitä sisäilmaongelmissa voi tulla vastaan. Kurssi on käytännön läheinen ja sen oppeja voi hyvin soveltaa työterveyshuollon arjen työssä. Kurssi järjestetään päivän mittaisena lähiopetuksena, mutta sitä on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta.

Kurssin läpikäytyään työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri tuntee muun muassa:

 • keskeisimmät työpaikan sisäilmaongelmien aiheuttajat ja niiden yleisyyden
 • työterveyshuollon moniammatillisen toiminnan pääpiirteet sisäilmaongelmien tunnistamisessa ja hallinnassa
 • yleisimmin käytetyt tutkimusmenetelmät ja niiden tulosten tulkinnan pääkohdat
 • sisäilmaongelmien vaaranarvioinnin toteutuksen
 • sisäilmaryhmän toimintamallin
 • oman roolinsa moniammatillisen työryhmän jäsenenä

Ajankohta: 19.4.2018
Paikka: Helsingissä

Ilmoittautuminen päättyi 5.4.2018.

Osallistuminen mahdollista myös Skype for business -yhteydellä (ohjeet lähetetään ilmoittautuneille).

Teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen tuntimäärä: 6 t

Lisätietoja: Kari Reijula (kari.reijula (at) helsinki.fi), Helsingin yliopisto

neuvoteluTyöterveysneuvottelu -kurssi järjestetään kokonaan verkossa.

Kurssin sisältö:

Osallistujat saavat kurssin aikana tietoa työterveysneuvottelujen käymisen perustaidoista:

 • työterveysneuvotteluja koskevat säädökset, ohjeet ja periaatteet
 • käytännön toteutus ja sovellukset
 • yhteistyö neuvotteluissa
 • työterveyshuollon koordinatiivinen rooli
 • vuorovaikutus
 • neuvottelujen arviointi
 • neuvottelujen käymisen "tukitaidot" (mm. myönteisen ilmapiirin luominen, palautteen antaminen, yhteenve

Lisätietoja Jarmo Heikkiseltä jarmo.k.heikkinen(at)uef.fi